Sėkmės metodai, ugdant mokėjimo mokytis kompetenciją

Mokinių atostogų metu į Balbieriškio pagrindinę mokyklą rinkosi Prienų rajono pradinių klasių mokytojai. Čia vyko pradinių klasių mokytojų metodinė diena „Kolega – kolegai. Sėkmės metodai ugdant mokėjimo mokytis kompetenciją“.

Pradinių klasių metodinę dieną pradėjo Balbieriškio pagrindinės mokyklos pavaduotoja ugdymui, o kartu ir pradinių klasių mokytoja Gražina Antanavičienė. Ji supažindino su dienos darbotvarke ir pasidžiaugė, kad atvažiavo virš 60 mokytojų.

Mokytojus, atvykusius į metodinę dieną, pasveikino direktorius Stasys Valančius. Jis palinkėjo gero darbo ir naujų idėjų!

Metodinėje dienoje dalyvavo Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyr. specialistė Laimutė Jančiukienė. Ji pristatė pranešimą „NMPP – matematika. Kaip mums sekėsi?“. Vyr. specialistė apžvelgė viso rajono pradinukų matematikos žinių stipriąsias ir silpnąsias vietas.

„Reikia tik labai norėti“ – taip savo pranešimą pavadino Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė Rima Lyberienė ir mokytoja Vaida Skaisgirienė. Jos išdėstė visos dienos apibendrinamąsias pamokas, kuriose atsispindėjo vaikų užimtumas, užduočių diferencijavimas, bendradarbiavimas.

Balbieriškio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja metodininkė Aldona Krilavičienė skaitė pranešimą „Mokomės pasijusti gamtos dalimi“. Ji pristatė vaikų ilgalaikį projektą. Išgirdome, kaip noriai vaikai rinko giles, sėjo, laistė ir augino ąžuoliukus, kurie šiuo metu puoselėjami savose sodybose.

Pranešimą „Sveikame kūne – sveika siela“ pristatė Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė Odeta Stadalienė ir vyr. mokytoja Jolita Simonaitytė. Išklausę įdomias sveikatingumo veiklas, gal ir kitos mokytojos pasinaudos šia patirtimi.

Lietuvių kalba labai graži, bet ir sunki. „Kad kalbos mokytis nenusibostų“, taip vadinosi  Balbieriškio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojos metodininkės Gražinos Antanavičienės pranešimas. Ji pasakojo apie įdomias veiklas: pasakų kūrimą, eilėraščių kūrybos puslapius, kalbos puošmenų skrynelę, knygelių reklamas.

Knygas keičia kompiuteriai, o rašymo lentas – išmaniosios lentos. Savo pranešimą „IKT panaudojimas dirbant su išmaniąja lenta“, pristatė Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos pradinių klasių vyr. mokytoja  Valė Petkevičienė. Ji pasidžiaugė, kad jos mokinukai noriai dirba (žaidžia) ir pertraukėlių metu.

Buvo paruošti ir du stendiniai pranešimai: Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojos metodininkės Vidos Dubikovienės „Nuo idėjos iki rezultato” bei Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pradinių klasių mokytojos metodininkės Rasos Bartkutės „Mokėjimo mokytis kompetencija“. Mokytojos trumpai pristatė savo pranešimus, kuriuos dauguma mokytojų jau buvo išgvildenę pertraukėlės metu.

Paskutinis metodinėje dienoje buvo vaizdinis pranešimas „Etnokultūrinis ugdymas šokant tradicinius šokius ir žaidžiant žaidimus“. Šį pranešimą pristatė respublikinio projekto „Visa mokykla šoka” dalyviai:  Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos pradinių klasių mokytojos metodininkės Alma Liutkienė, Diana Mikulevičienė, Dovilė Šatienė; Jiezno gimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė Roma Kandrotienė, Balbieriškio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja metodininkė Ramutė Švedienė. Mokytojos pasakojo, kad vis daugiau mokyklų įsijungia į šį projektą. Ir metodinės dienos užbaigimui pasiūlė sušokti kartu. Bendras šokis ir liaudiška muzika smagiai nuteikė metodinės dienos dalyvius.

Apibendrinti dienos darbą buvo pakviestos Prienų rajono pradinių klasių metodinio būrelio pirmininkė Rasa Noreikienė, bei Prienų švietimo pagalbos tarnybos metodininkė Danguolė Damijonaitytė. Jos išsakė mintis, jog šią dieną išvyksime visi praturtėję žiniomis. Taip pat priminė apie būsimus pradinių klasių mokiniams skirtus renginius.

Danguolė Stanaitienė, Balbieriškio pradinių klasių vyr. mokytoja