Balandžio 2 d. – Pasaulinė autizmo supratimo diena

Balandžio 2 d. minima Pasaulinė autizmo supratimo diena. Šios dienos tikslas – priminti visuomenei apie šalia gyvenančius autizmo spektro raidos sutrikimų turinčius žmones, ugdyti bendruomenės supratimą ir toleranciją, atkreipiant dėmesį į problemas, su kuriomis kasdien susiduria autizmo spektro sutrikimų (ASS) turintys vaikai ir jų tėvai.

Autizmas – tai raidos sutrikimas, nulemiantis savitą jį turinčių asmenų elgesį bei suvokimą. Dėl socialinių įgūdžių trūkumo, impulsyvumo, mokymosi sunkumų, motyvacijos stokos ir kitų kliūčių autizmo spektro sutrikimų turintys vaikai neretai būna nesuprasti aplinkinių. Labai svarbu pažinti vaikų su ASS bendravimo, elgesio, pažinimo, jutimų, mąstymo ypatumus ir kurti jų socialinei adaptacijai patrauklią aplinką, tinkamai organizuoti ugdymą.

Visi vaikai, turintys ASS, labai skirtingi. Kiekvienas savaip reaguoja į aplinką, dirgiklius, sunkiai prisitaiko prie aplinkos. Vaikui augant, dažnai išryškėja elgesio problemos, kurios dar labiau apsunkina bendravimą, adaptaciją namuose ir ugdymo įstaigoje. Pagrindinis autizmo požymis – sutrikusi socialinė sąveika, labiausiai pastebima tarp vaiko bendraamžių. Vaikams sunkiau sekasi arba nepavyksta žaisti socialinių žaidimų, jie dažnai nesupranta jų taisyklių. Tuomet vaikai mieliau renkasi vienatvę negu bendravimą, ypač jeigu šalia nėra asmens, kuris padėtų dalyvauti bendrose veiklose.

Nustačius autizmo diagnozę ir pradėjus teikti pagalbą ankstyvesniame vaiko amžiuje, silpnėja autizmo raiška, vaikas ir jo šeima geriau adaptuojasi. Tėvai yra pirmieji, kurie pamato, kad vaikas vystosi kitaip nei daugelis bendraamžių. Skirtumai gali būti pastebimi nuo gimimo arba išryškėti vėliau. Kai raidos ypatumai žymiai išreikšti, nekyla abejonių, kad vaikas vystosi kitaip. Tačiau jeigu raiška nežymi, tėveliams gali būti sunku pastebėti skirtumus. Ugdymo įstaigų specialistai, pastebėję autizmui būdingus požymius, atkreipia tėvelių dėmesį ir rekomenduoja specialistų konsultacijas.

Mokslininkai kartu su gydytojais praktikais sukūrė „raudonų vėliavėlių“ sistemą. Tai požymiai, kurie gali būti būdingi autizmu sergantiems vaikams. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį, jeigu:

  • Vaikas nereaguoja į savo vardą.
  • Vaikas negali paaiškinti, ko jis nori.
  • Vaiko kalbos įgūdžiai vystosi lėtai.
  • Vaikas neklauso nurodymų.
  • Atrodo, kad kartais vaikas gerai girdi, kartais – ne.
  • Vaikas nerodo į daiktus, nemojuoja rankute atsisveikindamas.
  • Vaikui išsivysto staigūs įniršio ir agresijos priepuoliai.
  • Vaikui pasireiškia keisti, neįprasti judesiai.
  • Vaikas yra pernelyg aktyvus, nebendraujantis ar užsispyręs (priešinasi ką nors keisti, išmokti).
  • Vaikas nemoka žaisti su žaisliukais, ima daiktus tik sau.
  • Vaikas neatsako šypsena į šypseną, nežiūri į akis.
  • Vaikas nuolat kartoja tuos pačius veiksmus.
  • Vaikas labiau mėgsta žaisti (būti) vienas.
  • Pagal savo amžių vaikas atrodo labai nepriklausomas (neprisirišęs).
  • Vaikas tarsi gyvena savo pasaulyje.
  • Vaikas kažkokiu būdu nutildo („išjungia“) aplinkinius.
  • Vaikas keistai prisirišęs prie kai kurių žaislų, daiktų ar taisyklių.
  • Vaikas didžiąją laiko dalį praleidžia tvarkydamas daiktus, dėliodamas juos į vieną liniją, dėstydamas juos tam tikra nekintama tvarka.

Autizmo diagnozė pradeda naują visos šeimos ir artimų žmonių kelionę. Jeigu turite abejonių dėl savo vaiko raidos, pastebite pavienių ar visą grupę autizmui būdingų bruožų – nelaukite ir pasidalinkit savo nerimu su šeimos gydytoju, kuris suteiks informacijos ir skirs tolimesnę apžiūrą. Kuo anksčiau sužinosite, tuo greičiau vaikas gaus reikalingų specialistų pagalbą ir galimybę sėkmingai ugdytis ir socializuotis.

Kai kuriuose Lietuvos miestuose jau yra veikiančios pagalbos sau grupės, kuriose tėvai ir vaikai, autizmą pažįstantys iš arti, turi galimybę susitikti ir pabūti tarp bendraminčių, dalinasi patirtimi ir vieni kitus palaiko. Prienų švietimo pagalbos tarnyba, matydama problemas ir iššūkius, su kuriais susiduria šeimos, vaikui diagnozavus autizmo spektro sutrikimus, kviečia burtis Prienų rajono šeimas, kurios nori ir gali dalintis savo patirtimi ir suteikti palaikymą kitoms šeimoms.

Tėvelius, norinčius dalyvauti pagalbos sau grupės veikloje, prašome kreiptis į Prienų švietimo pagalbos tarnybą telefonu (8 319) 52355 arba elektroniniu paštu svietimocentras@prienai.lt.

Kviečiame bendrauti, kalbėti, tartis ir palaikyti vieniems kitus, nes jūsų patirtis ir dalinimasis ja yra neįkainojama pagalba kitiems tėveliams ir jų vaikams.

                                                    Prienų švietimo pagalbos tarnybos specialistai