Mokyklinių laikraščių leidėjų konferencija „Mokyklos laikraštis rašo 2014“

Gruodžio 5 d. Prienų „Žiburio“ gimnazijoje įvyko mokyklinių laikraščių leidėjų konferencija „Mokyklos laikraštis rašo 2014“. Konferencijoje dalyvavo laikraščių leidėjų komandos iš Prienų „Žiburio“ gimnazijos, Balbieriškio pagrindinės mokyklos, Alytaus, Kėdainių, Kaišiadorių, Utenos, Elektrėnų rajonų, Trakų. Jaunieji žurnalistai turėjo galimybę pabendrauti su profesionaliais laikraščių leidėjais, pasidalinti patirtimi vieni su kitais.

Konferencijoje paskaitą skaičiusi Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narė Daiva Červokienė ne tik supažindino su svarbiausiais žurnalistiniais žanrais, bet ir kalbėjo apie žiniasklaidos funkcijas, priemones, negailėjo patarimų, kaip naujieną pateikti objektyviai, kaip parašyti gerą žinutę ar parengti interviu, priminė ir koks turi būti stilius, atsakė į jaunųjų kolegų klausimus. Žurnalų „Pagunda“, „Perlas“, „50 panoramų“ ir kt. redaktorė Jūratė Zailskienė patarė, kaip laikraštį padaryti patrauklesnį. Pateikdama konkrečius pavyzdžius, ji atkreipė dėmesį į tai, kas vargina skaitytojus – per daug nereikalingos informacijos, prie teksto nederančios iliustracijos, klaidinantys pavadinimai, neaiškūs svarbiausi akcentai, ilgas vientisas tekstas. Kadangi ji redaguoja kryžiažodžių žurnalus, todėl supažindino su kryžiažodžių rūšimis, jų sudarymo principais. J.Zailskienė jauniesiems žurnalistams linkėjo tikėti tuo, ką daro, tai daryti su meile, nebijoti klysti, ieškoti ir atrasti. Pasiklausę paskaitų, jaunieji žurnalistai skirstėsi į grupes pagal interesų sritis. Maketuotojų grupei vadovavo VšĮ ITMC direktorė Skaidra Vaicekauskienė, informatyvumo – fotografų, informacinių pranešimų autorių – grupei – redaktorė Jūratė Zailskienė, interviu autorių grupei – žurnalistė Daiva Červokienė, straipsnių autorių grupei – lietuvių literatūros vadovėlių autorė mokytoja Nijolė Šervenikaitė. Apibendrinant darbą grupėse mokiniai džiaugėsi, kad sužinojo labai daug naujo, gavo naudingų patarimų, turėjo galimybę palyginti savo laikraščius su kitų. Jie dėkojo „Žiburio“ gimnazijos laikraščio „Salve“ kuratorei Levutei Karčiauskienei ir Prienų švietimo centrui už iniciatyvą suburti mokyklinių laikraščių leidėjus.

Pabaigoje visi dalyviai buvo apdovanoti Švietimo ir mokslo ministerijos padėkos raštais už mokyklinės žurnalistikos idėjų puoselėjimą, buvo iškilmingai teikiamos rėmėjų nominacijos mokyklinių laikraščių leidėjams.