Akcija „Draugauk su knyga – 2015“ Išlaužo pagrindinėje mokykloje

IMG_0541slide

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai vykę Išlaužo pagrindinėje mokykloje
nuo 2015 m. balandžio 23 d.iki balandžio 29d.

Bibliotekoje įvyko susitikimas su poete Zita Gaižauskaite. Laukdami atvykstančios poetės pradinukai vartė ant stalų išdėliotas jos knygas. O jų parašyta tikrai nemažai. Pagaliau pro duris įskriejo guvi senučiukė – taip ilgai iki Išlaužo keliavusi Velykė. Iš krepšio traukdama vieną po kitos žvėrelių kaukes ji kvietė vaikus nuotykiui – kelionei į slėpiningą poezijos pasaulį. Vaikai įsijungė į žaidimą kartu su ja deklamuodami taip gerai pažįstamas eiles. Apdalinusi visus gausiomis dovanomis, ji išėjo.
Netrukus sugrįžo jau kaip poetė Zita Gaižauskaitė, pakviesdama vaikus šiltam bendravimui. Vaikai klausinėjo, o poetė jiems pasakojo apie savo vaikystę, neužmirštamą susitikimą su poetu A. Matučiu. Užsimezgė nuoširdi diskusija apie patyčias, kurių, kad ir kaip būtų liūdna, savo vaikystėje neišvengė ir pati Z. Gaižauskaitė.
Susitikimas neprailgo. Prisiminimui nusifotografavome su šypsenėlėmis veiduose. Iki kito susitikimo, poete.
Balandžio 27d. rytmetį mokyklos bibliotekoje teko stebėti kiek neįprastą reginį: trys močiutės raikė didžiulį pyragą.
Jas į renginį, skirtą Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei, pakvietė bibliotekininkė Birutė. Kai ji paklausė jaukiai ant kilimo įsitaisiusių mokinių, ar kas nors namuose jiems seka pasakas, iš keturiasdešimties pakilo tik aštuonių vaikų rankos.
Pakvietusi atgaivinti seną pasakų sekimo tradiciją, bibliotekininkė vieną po kitos kvietė močiutes sekti pasakas. Apsisiautusios didele languota skara ir įsispyrusios į klumpes bei patogiai įsitaisiusios supamojoje kėdėje Saulės, Aurėjos ir Beno močiutės viena po kitos sekė pasakas jas susiedamos su įdėmiai besiklausančių vaikų gyvenimu. Vėliau savo pamėgtas pasakas sekė antrosios klasės mokiniai: Karolis, Linas, Gytis, Liudvikas, Aurėja, o ketvirtokės Gabija, Inesa pristatė savo pačių sukurtas pasakas.
Baigiantis renginiui, direktorės pavaduotoja ugdymui Vilma pakvietė vaikus pasimankštinti judesiais atkartojant pasaką be galo „Kaip mergelė gyveno pas senelę“, o močiutės vaišino gardžiu pyragu su pienu.
Renginys, sustiprinęs mokinių pasiryžimą domėtis pasakomis, baigėsi. Tikime: vaikus dar ilgai šildys močiučių sektų pasakų išmintis bei jų kepto pyrago prisiminimai.

Balandžio 29 d. aktyviausieji 6 – 9 klasių skaitytojai gavo tarsi prizą – išvyką į Maironio lietuvių literatūros muziejų Kaune.
Susitiko su šio muziejaus direktore, rašytoja A. Ruseckaite. Ji įdomiai papasakojo apie savo vaikystę, mokymosi metus, kas įkvepia kūrybai, kaip sekasi kurti. Rašytoja mielai atsakė į klausimus, nuoširdžiai bendravo.
Pakvietė pavaikščioti po Maironio sodą, kurį jis labai mėgo, daug jame dirbo, ilsėjosi. Pamatėme medžius, kurie dar mena poetą, pavėsinėje nusifotografavome.

Bibliotekų savaitės renginius padėjo organizuoti mokytojos: Dalia Visockienė, Aldutė Klimavičienė.

Aktyviausi skaitytojai:

1.Aurėja Kašubaitė, 2 kl.
2.Erikas Simanaitis, 6 kl.
3.Rugilė Jovaišytė, 7 kl.


Išlaužo pagrindinės mokyklos bibliotekininkė
Birutė Klimčauskienė

IMG_0541 IMG_0636 IMG_0642 IMG_7456