Pradinių klasių mokinių „Šviesoforo“ varžybos Prienuose

Prienų kultūros ir laisvalaikio centre dvi dienas vyko Lietuvos mokinių konkurso „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ pradinių klasių mokinių „Šviesoforo“ varžybų IV (nacionalinis) etapas.
Varžybas organizavo Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Prienų švietimo centras. Varžybose teisėjavo policijos pareigūnai.
Finalinėse varžybose dalyvavo 17 regionuose pirmąsias ir antrąsias vietas užėmusios komandos iš visos Lietuvos – Panevėžio „Ąžuolo“ pagrindinės, Rokiškio r. Pandėlio pradinės, Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės ir Prienų „Revuonos“ vidurinės, Marijampolės „Saulės“ pradinės, Vilkaviškio pradinės, Jurbarko Naujamiesčio pagrindinės, Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijos, Kretingos mokyklos–darželio „Žibutė“, Klaipėdos „Vyturio“ pagrindinės, Kuršėnų „Daugėlių“, Pakruojo „Žemynos“ pagrindinių, Varėnos „Šaltinėlio“ pradinės, Vilniaus r. Pagirių gimnazijos, Ukmergės Senamiesčio pagrindinės, Zarasų r. Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos, Zarasų r. Santarvės pradinės mokyklų.
„Šviesoforo“ dalyvius pasveikino ir sėkmės palinkėjo Prienų švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Čereška.
Pirmąją varžybų dieną moksleivių komandos Prienų gatvėse vertinimo komisijos nariams (policijos pareigūnams) pademonstravo, kaip pagal kelių eismo taisykles moka pereiti šviesoforo reguliuojamas ir nereguliuojamas sankryžas. Dėvintys šviesą atspindinčias liemenes moksleiviai gatvėse išsiskyrė iš kitų eismo dalyvių, jų pasirodymas gatvėse drausmino pėsčiuosius eismo dalyvius ir vairuotojus.
Sugrįžę į kultūros ir laisvalaikio centrą, konkurso dalyviai sprendė teorines užduotis: nagrinėjo eismo situacijas maketuose (miestų gatvėse ir užmiestyje), atsakinėjo į viktorinos klausimus. Dėmesio ir atidumo pareikalavo video užduotis: komandų nariai turėjo peržiūrėti trumpą filmuką saugaus eismo tema ir išvardinti pastebėtas eismo dalyvių klaidas.
Antrąją varžybų dieną į Prienuose vykusias „Šviesoforo“ varžybas susirinkusios geriausios Lietuvos mokyklų pradinių klasių komandos vėl sprendė teorijos užduotis: kaip moka naudotis atšvaitais, ar pažįsta kelio ženklus. O varžybų finalą vainikavo komandų kapitonų varžytuvės.
Susumavus dviejų dienų rezultatus, nugalėtoja tapo Vilniaus r. Pagirių gimnazijos komanda. Antroji vieta atiteko Prienų „Revuonos“ vidurinės mokyklos moksleiviams, trečioji – Panevėžio „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos pradinukams.
Dovanas nugalėtojams parengė Lietuvos automobilių kelių direkcija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Nugalėtojams įteiktos taurės, padėkos raštai, knygos, kitos vertingos dovanos. Prizininkai apdovanoti fotoaparatais, o pirmosios vietos laimėtojai ir jų vadovė – naujitėlaičiais dviračiais. Visi kiti dalyviai – mokytojai ir mokiniai – taip pat buvo apdovanoti knygomis, kuprinėmis, pledais, kitomis dovanomis. Konkurso akimirkas filmavo Lietuvos televizijos laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ žurnalistai, sekmadienį (gegužės 26 d.) po 17 val. per LRT televiziją jas pamatys visa Lietuva.
Pralaimėjusių šiose varžybose nebuvo. Į Prienus susirinko geriausi, jie ir pademonstravo, ką išmokę ir įsisavinę, kad gatvėse ir keliuose jaustųsi saugūs, o besikaupiančią patirtį perduotų bendraamžiams. Bendraudami tarp savęs, visų komandų nariai įgijo naujos patirties, atkreipė dėmesį į gatvėse ir keliuose daromas klaidas, įgijo naujų pažinčių. Laisvalaikį konkurso „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ dalyviai praleido Birštone, garlaiviais plaukiojo Nemuno kilpose, gėrėjosi upės aukštų krantų atodangomis, maudėsi sanatorijos „Tulpė“ baseine.
Prienuose susirinkusiems konkurso dalyviams ir svečiams išplatintas leidinys „Saugokime vieni kitus kelyje“. Jo įžangoje rašoma: „Šiandien neįsivaizduojame savęs be transporto priemonės. Ji teikia mums daug privalumų. Automobiliais galime greitai judėti iš vienos vietos į kitą, norėdami pasiekti darbo ir studijų vietą, surengti savaitgalio iškylą, vykti atostogų, susitikti su draugais ir giminėmis. Tai galimybė pažinti kitas kultūras, skirtingas religijas, grožėtis kūrinija ir tuo šlovinti Kūrėją Dievą…“.

Parašė Oksana Radzvilavičienė, 2013-05-28