Prienų rajono Trečiojo amžiaus universiteto atidarymo šventė

 

 

 

 

 

Prienų rajono Trečiojo amžiaus universiteto atidarymo šventė

Spalio 19 d., ketvirtadienį, Prienų  kultūros ir laisvalaikio centro mažojoje salėje įvyko Prienų rajono Trečiojo amžiaus universiteto atidarymo iškilmės. Kupini pakilios nuotaikos būsimi universiteto klausytojai užpildė visą salę. Prienų rajono gyventojų susidomėjimas galimybe tobulinti savo žinias pranoko organizatorių lūkesčius.  Norą jį lankyti pareiškė bemaž apie šimtą vyresnio amžiaus gyventojų.

Prienų švietimo pagalbos tarnybos direktorė, neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatorė rajone Danutė Stankevičienė sveikinimo kalbą pradėjo žymaus automobilių pramonininko Henrio Fordo žodžiais „Kiekvienas, kuris nustoja mokytis, pasensta. Nesvarbu, ar jam dvidešimt, ar aštuoniasdešimt. Kiekvienas, kuris mokosi, išlieka jaunas“.

„Nuostata „Mokytis visą gyvenimą“ jau mums visiems tapo savastis.  Todėl steigti Prienų rajono Trečiojo amžiaus universitetą puiki galimybė padidinti mokymosi prieinamumą mūsų rajone. Lietuvos aukštųjų mokyklų reformos kontekste šiandien girdime klausimus „Kiek universitetų reikia Lietuvai? Piešiamas Lietuvos žemėlapis su keturiais didžiaisiais Lietuvos miestais, kuriuose bendru sutarimu turėtų likti aukštosios mokyklos arba jų padaliniai.  Vyksta aukštųjų mokyklų tinklo pertvarka pagal programų pasiūlą ir poreikį. Jeigu poreikio nėra – nėra ir studentų. Tačiau jeigu pažiūrėtume Trečiojo amžiaus universitetų, veikiančių Lietuvoje, žemėlapį, pamatytume, jog jų labai daug. Vadinasi poreikis iš tikrųjų yra. Tai rodo ir šiandien čia dalyvaujančiųjų skaičius.

Įstatymo paskirtis – suteikti teisines garantijas asmeniui įgyvendinti įgimtą teisę visą gyvenimą ugdyti savo asmenybę, laiduoti galimybę įgyti žinių ir gebėjimų, atrasti naujų gyvenimo prasmių, skatinti ne tik gerinti profesinius įgūdžius, bet ir kurti prasmingą laisvalaikį, būti aktyviu demokratinės visuomenės nariu. Taigi, žmonės turi turėti daugiau pasirinkimo galimybių pagal savo poreikius, laiką ir vietą, aktyviai dalyvauti ir Prienų rajono Trečiojo amžiaus universiteto veiklose. Mes tikrai neribosime Jūsų dalyvavimo kitose veiklose ar mokymuose. Tai jūsų  teisė apsispręsti, kiek jūs norėsite, spėsite,- kalbėjo Prienų švietimo pagalbos direktorė Danutė Stankevičienė.

Trečiojo amžiaus universiteto veiklos pradžią paskelbęs Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas  sveikino būsimus universiteto klausytojus, linkėjo jiems neprarasti motyvacijos ir noro nuolat tobulėti, o universiteto steigėjams – Prienų švietimo pagalbos tarnybai – sėkmės, vykdant numatytas veiklas. Sveikinimo žodžius taip pat tarė Prienų rajono savivaldybės administracijos švietimo skyriaus vyriausioji specialistė  Laimutė Jančiukienė, pabrėždama nuolatinio mokymosi svarbą visaverčiam žmogaus gyvenimui. Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė  Trečiojo universiteto atidarymo proga universiteto steigėjams įteikė simbolinę atminties laikmeną, kad niekada nestigtų idėjų prasmingoms veikloms.

Šventėje dalyvavo ir sėkmės veiklose linkėjo socialiniai partneriai. Tai  Socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė, Prienų rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Ilona Lenčiauskienė, Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos metodininkė Dalia Bredelienė, Prienų miesto spaudos atstovai ir kiti svečiai.

Po visų sveikinimų Prienų švietimo pagalbos tarnybos socialinė pedagogė, ekspertė Dalė Daiva Gasparavičiūtė bandė atsakyti į klausimą „Kodėl verta dalyvauti TAU veikloje?“

Išskirtinę šventinę nuotaiką viso renginio metu padėjo sukurti Prienų meno mokyklos smuikininkų, kanklių ansambliai, akordeonistų kvintetas bei renginio vedėja Prienų kultūros ir laisvalaikio centro renginių organizatorė Zita Kuzminskienė.

Po kavos pertraukos Prienų švietimo pagalbos tarnybos direktorė dar kartą visus pakvietė į salę aptarti organizacinius universiteto veiklos klausimus. Visiems ketinantiems dalyvauti TAU universiteto veikloje, buvo išdalinti  prašymai dėl priėmimo į universitetą ir anketos. Jose būsimi universiteto klausytojai galės pažymėti temas, kurios juos labiausiai domintų, padėtų jiems tobulėti. Taip pat parašyti savo pomėgius, hobi bei galimybes prisidėti prie TAU universiteto veiklos. Šiuo metu planuojama organizuoti veiklas viename fakultete – Sveikos gyvensenos ir dvasinio tobulėjimo. Vėliau, ištyrus poreikį, bus steigiami ir kitokio pobūdžio fakultetai.  Užsiėmimai planuojami du kartus per mėnesį. Tai būtų antras ir ketvirtas mėnesio trečiadienis. TAU universiteto veikla šiais mokslo metais bus nemokama. Paskaitos dažniausiai vyks Prienų kultūros ir laisvalaikio centro salėje. Pirmasis Trečiojo universiteto klausytojų užsiėmimas įvyks lapkričio 8 d. 15.00 val. Paskaitą skaitys Lietuvos farmacijos muziejaus vyriausioji muziejininkė, senosios medicinos ir farmacijos istorikė, senųjų amatų ir eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta” narė Zenona Šimaitiene.