Tradicinis vaikų ir jaunimo organizacijų sąskrydis „Tvarkome kultūros paminklus“

Picture 002-1Jau penkioliktą kartą Prienų švietimo centras pakvietė rajono mokyklų mokinius į tradicinį vaikų ir jaunimo organizacijų sąskrydį „Tvarkome kultūros paminklus“.
Kiekvienais metais mokiniai tvarko vis kitą kultūros paveldo objektą. Ankstesniais metais sąskrydžiai vyko prie Paverknių, Nemajūnų, Pošvenčio, Naravų, Norkūnų, Žarijų, Noreikiškių piliakalnių, vaikai tvarkė Gudakalnio kapinaites, Atminties taką, Ivoniškio pilkapyną, Balbieriškio žydų kapines, Aksniakiemio kapinaites. Kasmet susitikdami vis kitoje vietoje, mokiniai ne tik prisideda prie kultūros paminklų tvarkymo, bet ir suvokia jų saugojimo svarbą, geriau pažįsta savo kraštą.
Gegužės 15 d. į sąskrydį susirinko gausus būrys mokinių iš Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos, Jiezno gimnazijos, Pakuonio pagrindinės mokyklos. Jaunieji miško bičiuliai, jaunieji šauliai ir skautai tvarkė Pašventupio I piliakalnį. Smagu, kad su mokiniais kartu darbavosi ir viena iš skautų organizacijos Prienuose įkūrėja Lina Aleknavičienė.
Ilgą laiką Pašventupio I piliakalnis buvo apleistas, tik neseniai Pakuonio miestelio bendruomenė pasirūpino, kad nuo jo šlaitų būtų nukirsti ten augę medžiai ir krūmai. Nelengva buvo stačiais piliakalnio šlaitais nešti šakas, didesnes teko ridenti žemyn. Kai kas ir piliakalnio papėdėje tekančio upelio šaltą vandenį išbandė…
Sutartinai pasidarbavę ir gerokai pavargę, mokiniai susirinko prie skautų kūrenamo laužo. Skautų išvirta košė buvo ypatingai skani. Talkininkus sveikino, jų nudirbtu darbu džiaugėsi, saldainiais vaišino savivaldybės administracijos kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyriausioji specialistė Edita Jakimavičiūtė. Ji papasakojo, kad Pašventupio I piliakalnis yra vienas iš senesnių Prienų rajone, bet archeologai jo dar nėra tyrinėję, todėl daug istorinių žinių apie šį piliakalnį nėra. Mokiniai susidomėję klausėsi ir Pakuonio pagrindinės mokyklos mokytojos, kraštotyros entuziastės Onos Zmejauskienės pasakojamos legendos apie tai, kaip piemenėlis nusileido į šio piliakalnio viduje esančią angą ten įmestos kepurės ieškoti.
Visi dalyviai: Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos skautai, vadovaujami Almos Liutkienės, Jiezno gimnazijos jaunieji miško bičiuliai, vadovaujami Joalitos Jurkevičienės ir jaunieji šauliai, vadovaujami Sigito Žalio bei Pakuonio pagrindinės mokyklos mokiniai su mokytoja Ona Zmejauskiene, buvo apdovanoti Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo padėkos raštais. Atsisveikindami visi nusifotografavo prie pagražėjusio piliakalnio ir pažadėjo vėl susitikti kitą pavasarį.

Oksana Radzvilavičienė
Prienų švietimo centro metodininkė