Atvira ugdomoji veikla „Piemenėlių godos“

        2017 m. gruodžio 4 d.  Prienų r. Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus vyresnioji auklėtoja Gražina Sakalavičienė vedė atvirą ugdomąją veiklą  „Piemenėlių godos“ ir  dalinosi savo darbo patirtimi su Prienų rajono ikimokyklinio ugdymo pedagogėmis.

       Ugdomosios veiklos metu vaikai žaidė piemenėlių žaidimus, dainavo daineles, suko ratelius, klausėsi auklėtojos pasakojimų apie piemenėlių vargus. Veiklą puošė daug žaidybinių elementų, pamėgdžiojimų, nemažai dėmesio skirta gimtosios kalbos vaizdingumui, įvairumui.

      Aptarimo metu auklėtoja kalbėjo, kad etnokultūra jos darbe yra viena iš prioritetinių krypčių. Etninė kultūra lavina vaiko vaizduotę, skatina formuotis tautinei savimonei bei padeda ugdyti vaiko bendrąsias kompetencijas. Ikimokyklinukas visada gyvena „čia ir dabar“. Labai svarbu, ar vaikui veikla maloni, ar jam smalsu. Tautosaka turėtų užimti nemažą ikimokyklinuko muzikinio repertuaro, muzikinės ir meninės veiklos dalį. O kad vaikams ji būtų patraukli, reikia eksperimentuoti ir taikyti įvairius metodus, atrinkti vaikams įdomių kūrybinių užduočių. Įpinant tautosaką į kasdieninę veiklą, galima lavinti smulkiuosius rankų raumenis, lytėjimo pojūčius, skatinti norą išreikšti savo emocijas ir jausmus per judesius, lavinti vaizduotę, atmintį, dėmesį, mąstymą.

     Auklėtoja Gražina Sakalavičienė sutiko dar šiais mokslo metais pasidalinti savo patirtimi, organizuojant seminarą apie etnokultūrinio ugdymo galimybes ikimokykliniame amžiuje.