Adventas – susikaupimo ir apmąstymo laikas. Ar prisimename kas svarbiausia?

       Atitrūkti nuo kasdienybės ir prisiminti senovės lietuvių papročius ir tradicijas – toks buvo pagrindinis Trečiojo amžiaus universiteto studentams gruodžio 19 dieną organizuotos Advento popietės tikslas. Šiltai ir profesionaliai savo žiniomis ir patirtimi renginio metu dalijosi žinoma šalies etnologė, žurnalistė Gražina Kadžytė.

      Su visais susitaikyti, grąžinti skolas, atsiprašyti, palinkėti ramybės ir skalsos – tokios  buvo mūsų protėvių pastangos  Advento metu. Svarbu apsivalyti ne tik namus, bet ir sielą. Advento laikas trunka keturias savaites iki Kalėdų. Vienas iš Advento simbolių – Advento vainikas, kuris atsirado kaip protestantiška tradicija, tačiau ją perėmė daug krikščionybės atšakų. Tai horizontalus visžalio augalo – eglės ar pušies – šakų vainikas, į kurį būna įstatomos keturios žvakės. Pirmąjį Advento sekmadienį uždegama viena žvakė, antrąjį sekmadienį – dvi, trečiąjį sekmadienį – trys, o paskutinį sekmadienį prieš Kalėdas jau dega visos keturios žvakės. Tradiciškai Advento vainiko žvakė buvo degama visai šeimai susėdus prie stalo. Degimo laikotarpis tapdavo proga aptarti dienos darbus, pasikalbėti, kartu pasimelsti.

     Popietės metu Prienų „Žiburio“ gimnazijos muzikos mokytoja ekspertė Roma Ruočkienė pristatė specifines Advento-Kalėdų laikotarpio dainas. Kadangi šiuo laikotarpiu buvo draudžiama linksmintis, žmonės šias dainas laikė šventomis, kaip ir giesmes. Tokį dainavimą aiškino senovės tradicijomis, tėvų autoritetu. Renginio dalyviai kartu su Roma padainavo keleto šio laikotarpio dainų, palinkėjo vieni kitiems ramaus laukimo bei kuo daugiau artimų žmonių šalia.