2017 m. kovo 21 d. – 17-ieji metai, kai nuo 2000 m. minima Pasaulinė poezijos diena, kurią paskelbė UNESCO (būstinė – Paryžius)

2017 m. kovo 21 d. – 17-ieji metai, kai nuo 2000 m. minima Pasaulinė poezijos diena, kurią paskelbė UNESCO (būstinė – Paryžius)

Poezija kilo iš liaudies šokių. Ritmuoti, rimuoti žodžiai buvo dainuojami, grojant muzikai, šokant. Taip senovės žmonės išreikšdavo savo emocijas ir patirdavo iškrovą, atsipalaiduodavo. Tai taip pat buvo ritualas, skirtas pagarbinti dievus. Seniausiais poetais buvo laikomi Homeras, Heziodas, Pindaras. Jų poezija pasakoja apie dievus, dievų valdomus žmones. Poetą neva įkvepia mūzos – kūrybos įkvėpėjos. Tuomet poetas buvo laikomas dievišku aiškiaregiu, pranašu, pasakojančiu apie dievus.

Apie poeziją įvairiais laikais buvo kalbėta ir ginčytasi labai daug. Vieni manė, kad poeziją reikia kurti pagal griežtus reikalavimus, nustatytą rimavimą ir ritmą; tiksliai nustatyti eilėraščio adresatą ir naudą. Kiti teigė, kad poezijos negalima varžyti, kad ji turi gimti iš poeto kančių, jo saviraiškos.

Poezija išskirta į kelias rūšis: epinė (pasakojamoji kaip Homero „Odisėja“), lyrinė (individualus lyrinis išgyvenimas), drama. Šiuo metu poezija rašoma ir eiliuojant, ir laisvomis eilėmis.

Lietuvoje poezijos kūrimą ir domėjimąsi ja siekiama paskatinti rengiant „Poezijos pavasarį“ ir kt. renginius, kuriuose savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai.

Poezijos diena

 

Jurgis Baltrušaitis

Pavasario daina

Po žiemos vargų karčių 
Aš pavasarį švenčiu… 
Laukiu tolimų svečių…

Šalčiai, pusnys – praeity, 
Nes kaitros diena arti, 
Saulės pirmgimė marti…

Didį kraitį ji atneš – 
Žemės globį ar bemaž 
Visa, ko ilgėjaus aš…

Ir ko buvo negana, – 
Šimteriopai bus pilna 
Suliepsnojusi diena…

Skęs, kas kviestas, spinduliuos 
Nors kelius ir audros šluos, 
Gal nedaug kas pavėluos…

Vaikščios viešnios po laukus,
Skins ir uostys žirnikus –
Niekas niekuo nesiskųs…

Baigsis pokylis vėlai,
Ir svečius migdys mielai
Žalio šilko patalai…

Ir jų dainos vis aidės, 
Saulės kerą palydės 
Iki vakaro žvaigždės…

Kovo 21-oji – Pasaulinė poezijos diena